Adnan Can

Adnan Can


HEPİMİZ ÜNİVERSİTE OKUMAK ZORUNDAMIYIZ

27 Mart 2024 - 12:18

Sevgili okuyucular bu başlığı atmamım sebebi, bugün birkaç ihtiyaç almak için evin yakınında olan markete indim. Önce şunu söylemeli tabi marketlerimiz ateş pahası. Neyse konumuza gelelim, etrafta konuşan insanlara kulak misafiri oluyor insan ister istemez.

Benim çocuk üniversiteyi bitirdi geldi ama iş yok bulamıyor. Biraz ötede aynı konu efendim şu bölümü bitirdi ama iş yok garsonluk yapıyor çocuk kaç yıl okumuş çocuk. Hele bir baba var ki anladığım kadarıyla tesisatçı, kalorifer işleri yapıyormuş.

Biraz tanıdığım için yaklaşıp sordum ne oldu dedim işler mi durgun. Yok dedi işler çok nerdeyse yetişemiyorum ama yanımda çalışacak adam bulamıyorum oğlum bu işi beğenmiyor dedi. Bende bu yeni bir kitaba başladım bu konuyla o kadar alakalı ki hemen tanıtayım size ETHEM NEJAT kitabın adı Türklük nedir ve terbiye yolları.

Konusu bugün duyduğum iş ve okul konuları hakkında yazmış hayret ettim tam konusuna denk gelmek. Ethem Bey daha çok eğitimci ve siyasetçi diyor kitap. 1882 ve 1887 de olabilir İstanbul doğumlu Üsküdar idadisini ve ticaret mektebi alisini bitirmiş, Osmanlı ziraat ve ticaret gazetesinde yazmış. Bir ara Fransa ve Amerika da yaşamış ve eğitim görmüş.

Biz gelelim bu zatı şahanenin konumuz hakkındaki düşüncelere. Eğitim hakkında, eski asırlarda yaşayan milletler gibi olduk diyor, memleketimiz, Anadolu muz varımız yoğumuz bize hep eski asırları hatırlatır. Her millet eğitim sisteminde bir gayeye doğru yürür, cephesini oraya döndürür, ilerler, İlerler. Biz eğitimde gayesiz ve milliyetsiz kaldık diyor. Ve devam ediyor, taze gençler öyle hazırlanmalı, onlara öyle sağlam bir fikri eğitim verilmeli ki, çocuk çalışmakta gayenin ziraat yahut ticaret ve sanayi olduğunu mutlaka anlasın.

Ziraat ve ticaret sanayinin uygarlık dünyasında gördüğümüz bollukların hepsini vücuda getiren, bilimlerin hükümetleri, kuvvetlerin, orduların, donanmaların bugün bunlar için çalıştığını gençlerin kafasına sokulmalıdır diyor ve bunların orta eğitimde başlamadır ve eğitimde öncelik olmalıdır meslek edinme diye düşünüyor.

Mevzu uzun olduğu için şimdilik bu kadar yazalım yarın eğitim ve meslek edinme konusundaki düşüncelerine devam edeceğiz. Şimdilik hoçakalın….

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum