• HESAP
  • HESABIM
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • HABERLER

BAKANLIK SESSİZLİĞİ BOZDU  KAZIM EROĞLU YARGILANIYOR

ABONE OL
23 Ocak 2026 15:24
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AMASRA FACİASINDA ÜST DÜZEY İSİMLER SANIK KOLTUĞUNDA

43 madencinin ölümüne giden süreçte ihmaller zinciri yargı önünde

Bartın’ın Amasra ilçesinde 14 Ekim 2022’de yaşanan ve 43 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasında, devletin en tepesindeki isimler için geç de olsa adalet kapısı aralandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, aralarında eski Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Kazım Eroğlu’nun da bulunduğu 10 kişi hakkında soruşturma izni verdi.

Faciadan tam 3 yıl sonra, kamuoyunda büyük tepki çeken bu kararla birlikte, yıllardır “kim sorumlu?” sorusuna yanıt arayan ailelerin mücadelesi yargı salonlarına taşındı.

BİLİRKİŞİ RAPORU SONRASI İZİN ÇIKTI

31 Ekim 2024’te hazırlanan bilirkişi raporunun ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı; eski TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, eski Genel Müdür Yardımcısı İsmail Ergün, üst düzey kurum yöneticileri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve MAPEK müfettişleri hakkında soruşturma izni verdi.

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, bu 10 kişi hakkında “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenledi. İddianame, Bartın 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

43 CAN GİTTİ, SANIKLAR YOK

Davaya ilişkin bugün görülen ikinci duruşmada, hayatını kaybeden madencilerin yakınları ve avukatları salondaydı. Ancak tutuksuz yargılanan sanıkların hiçbiri duruşmaya katılmadı.

Bu durum, acılı aileler tarafından “adaletten kaçış” olarak değerlendirildi.

“HER ŞEY USULE UYGUNDU” SAVUNMASI

Sanık avukatları, müvekkillerinin görevlerini eksiksiz yerine getirdiğini öne sürerek bilirkişi raporuna itiraz etti ve yeni bir rapor hazırlanmasını talep etti. Ancak mahkeme heyeti, bu talepleri reddetti.

Mahkeme, dosyayı savcılığa mütalaa hazırlanması için gönderdi. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

ADALET GEÇ GELDİ AMA GELDİ

Hatırlanacağı üzere, davanın geçen yıl mart ayında görülen ana duruşmasında 20 sanık 3 yıl 1 ay 15 gün ile 17 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmış, 3 sanık ise beraat etmişti.

Ancak kamuoyunun asıl sorguladığı üst düzey sorumlular, ancak bugün yargı önüne çıkabildi.

Amasra’da karanlıkta kalan sadece maden galerileri değil; ihmaller, denetimsizlikler ve görmezden gelinen uyarılar da artık yargının ışığı altında.

43 madenci geri gelmeyecek.
Ama bu ülkede artık şu soru daha yüksek sesle soruluyor:
“Bu ölümler gerçekten kader miydi?”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı casibom